Şerbetçiotu özütünün içeriği ve etkileri
Şerbetçiotu bitkisinin temel bileşenleri şerbetçiotu acı maddeleri (reçine) ve uçucu şerbetçiotu yağıdır. Diğer bileşenler polifenoller (tanenler), mineral elementler, fitohormonlar, flavonoidler ve proteinlerdir. Kaempferol, kuersetin, kuersitrin ve rutin baskın flavonoidlerdir. Kaempferol ve kuersetin özellikle önemlidir çünkü cilt dokusunu özellikle güneşe maruz kalma sonucu oluşan serbest radikallerin zararlı saldırılarına karşı korurlar.
Uçucu şerbetçiotu yağı, aralarında humulene, myrcene, farnesene, caryophylene ve çeşitli yağ asidi esterlerinin de bulunduğu 150’den fazla tekil madde içerir. Baskın olan gallat, oldukça etkili antioksidan epikateşin gallattır.
Şerbetçiotu özündeki acı bileşenler mide suyu salgısını uyarır; bu nedenle sindirim sorunları ve iştahsızlık için geleneksel bir tedavi yöntemidir. Acı bileşenler humulone veya türevlerini içeren alfa asitler ve lupulone bazlı beta asitler olarak kategorize edilir. İki madde lupulone ve humulone’un kombinasyonunun sonucu şudur.Sakinleştirici antibakteriyel etkilere sahip 2-metilbut-3-en-2-ol.
Humulone ve lupulone bakteri duvarlarını doğrudan tahrip ederek aralarında stafilokok, mikrokok, mikobakteri ve streptomyces’in de bulunduğu bazı bakterilerin büyümesini engeller. Acı asitlerin ve prenilflavonoidlerin antibiyotik özellikleri, sivilce ve akneye neden olanlar gibi dermatoloji için önemli mikropları kontrol eder.
Şerbetçiotu özütü candida albicans veya trichophytes gibi çeşitli mantarları yok eder.
Bilim insanları, şerbetçiotu özütünün aslında herpes simpleks gibi virüslerle savaşabildiğini varsaymaktadır. Gram-negatif bakteriler üzerinde olumlu bir etkisi henüz kanıtlanmamıştır.
Ksantohumol en sık rastlanan kalkondur. Bağ dokusunun bozulmasının bir suçlusu olan matriks metalloproteinaz olarak da bilinen MMP9 enzimini inhibe eder. Ayrıca, elastin ve fibrillin gibi yeni bağ dokusu liflerinin üretimini artırır.
“Aroma yastıkları” içindeki şerbetçiotu çiçekleri aromaterapide çok popülerdir. Şerbetçiotu kozalağı preparatları doğal uyku yardımcıları ve yatıştırıcılar olarak mükemmeldir. Federal İlaç ve Tıbbi Cihazlar Enstitüsü bu bağlamda şerbetçiotu özütünün etkinliğini onaylamıştır.
Kozmetikte şerbetçiotu özü
Şerbetçiotu özü bir süredir insan vücudundaki kolajen üretimi üzerindeki uyarıcı etkisiyle tanınmaktadır. Bunun nedeni fitohormon içeriğidir.
Özüt, kırmızı yonca veya karayılan otu ile benzer şekilde çalışır ve bu nedenle özellikle olgun veya çok kuru ciltler için uygundur. Şerbetçiotu özü cilt dolaşımını uyarır. Anti-enflamatuar etkileri kozmetikte kullanılır ve gergin ve aşırı hassaslaşmış cildin iyileşmesine yardımcı olur. Özellikle hassas, tedirgin, olgun veya kuru ciltler için losyonlara ve kremlere dahil edilebilir.
Şerbetçiotu özü saç bakım ürünlerinde giderek artan bir ilgi görmektedir. Şampuan ve durulamalarda saç derisini yatıştırır ve saçları daha dolgun ve güçlü hale getirir.
Antioksidan ve östrojen benzeri özellikleri iltihapları hafifletmeye ve bağ dokusunu canlandırmaya yardımcı olur.